søndag 23. januar 2011

kultur og samfunn

Mye er blitt forandret de siste 10 årene. Miljø, kulter og mennesker. Og det er vi mennesker som står bak forandringen. Folk fra ulike miljøer og andre verdensdeler kommer og bosetter seg her, venner, tv og medier også videre bidrar til påvirkning av kulturen.

Det er ulike punkter som ha noe å si når det gjelder endringen av kulturen vi lever i  idag. Det kan være alt fra språk til væremåte og de punktene nevnt ovenfor, og det er slik "kebabnorsk" og utenlandsk mat er blitt en del av kulturen i Norge, i alle fall denne delen av Norge. Tidligere var det ingen kebab kjapper, men i det siste er det blitt flere og flere rundt omkring.

Antallet på utelandsk mat kjapper hadde nemlig ikke økt dersom det ikke hadde vært for at folk spiste der. Det har vel ført til øking av kjapper, og nyere kjapper med annerledes mat fra andre kulturer og land har da  åpnet. Og av erfaring med utlandsk mat prøver folk nye ting, og tenker at ja det smakte også sprer det seg videre.

Det er ikke bare mattretter som har blitt innført i Norge fra utlandet, men også klesstil og andre ting som ikke tidligere var normalt her i Norge for bare noen år siden. Når nordmenn for eksempel reiser til utlandet så tar de også med seg kikker og tradisjoner som de likte eller kanskje synes var interessant. Så den norske kulturen er stadig i forandring fra andre kulturer. Til slutt vil det kansje bli en stor felles kultur, hvem vet.

1 kommentar:

  1. Dette var en fin tekst, Zahra! Det er en veldig tidsriktig tekst, som viser at du kan det du skriver om. Likevel, kunne jeg tenkt meg at du hadde skrevet litt mer generelt om kulturforandringer, og kulturforandringen i Norge. Ellers en fin tekst:)

    Vibeke

    SvarSlett